Spaniens tyrefægtning – en livsfarlig kamp
Tyrefægtning kan sætte sindene i kog hos de fleste. Kampen mellem tyren og tyrefægteren er meget intens Selvom kampen føles som en stor, bloddryppende begivenhed opfattes tyrefægtning i dag i Spanien som værende kulturens kamp mod naturens ukontrollerede kræfter. Tyrefægtning udfolder sig inden for egne traditionsbundne rammer.
De fire faser før kampen
Tyrefægtning er en kamp mellem en tyrefægter og en tyr i en arena. Inden tyrefægtningens påbegyndelse, er der 4 faser som udføres; indmarch, 3 tyrefægtere præsenterer deres hold, hilser på el Presidente (lokal mand af ære) og el Presidente giver signal til kampenes begyndelse.
De sidste forberedelser
En rytter henter nøglen til staldene hvor tyrene står. Den første tyr bliver lukket ud og modtages af 3 mænd som vifter med deres kapper. Deres kapper er lyserøde på den ene side og gule på den anden. Når de tre mænd får tyren til at løbe efter sig, søger de dækning bag deres træskærme som fører ind og ud af arenaen. På dette tidspunkt analyserer tyrefægteren, tyrens bevægelsesmønstre. Det gør tyrefægteren for at være optimalt forberedt til kampen. Hele kampen udspiller sig i tre akter, som på spansk hedder; Los tres tercios de la Lídia.
Den første akt
Den første fase, Suerte de varas, er lansedysten hvor tyren viser sit mod i sine angreb på Picadorerne til hest. Derefter er det udelukkende en konfrontation mellem mand og tyr.
Den anden akt
Den anden fase, kaldet Banderillas. 8 Banderillas skal stikkes i tyrens muskelknude på nakken. Formålet er at sinke tyrens angreb og gøre angrebet mere målrettet, hvorefter tyren bliver forvirret og usikker. Når det sker, mister kampen sit tempo og tyren bliver vanskeligere at have med at gøre, fordi tyren begynder at koncentrerer sig mindre om kappen. Den begynder at angribe mændene i arenaen og går direkte efter tyrefægteren
Den tredje akt
Den tredje fase er dødsscenen. Nu gælder det liv og død og kun tyren og tyrefægteren er i arenaen. På nuværende tidspunkt bliver der brugt en bestemt teknik til at få tyren til at gå i en bestemt retning og tvinge dens hoved nedad. Når tyrefægteren får tyren under kontrol borer han spyddet ind i nakken på tyren og giver den det såkaldte dødsstød.
Tyrefægterens bedømmelse
Nu skal tyrefægteren bedømmes for sin indsats. Hvis tyrefægteren har gjort det godt får han et trofæ af El Presidente. Det bedste en tyrefægter kan få et tyrens hale, det mest almindelige er dog at få et øre. Hvis tyrefægteren har gjort det mindre godt og ikke har haft kontrol over tyren gennem kampen bliver han pebet ud og hans fiasko er total.
Tyrefægtningens opfattelse
Sevilla, Spanien er et af de bedste steder at opleve tyrefægtning. I Andalusien opfattes tyrefægtning som kulturens kamp mod naturens ukontrollerede kræfter. Tyren kommer i al sin virilitet til at stå som kontrast til tyrefægterens mandighed i den mest forfinede fremtoning. Før i tiden betød tyreofringen at det mildnede guderne og gav frugtbarhed til jord og kvinder. Men i dag har det en helt anden mening – nemlig at ritualet bekræfter menneskets dominans over dyret og intelligensen over for den rå urkraft dvs. tyrens kræft. Når ritualet bliver gennemført betyder det at mennesket har sejret over dyret og tæmmet urkraften.
Tyrefægterarenaen i Sevilla
Tyrefægter arenaen i Sevilla hedder ” La Maestranza, Paseo Colon 12”. Det et bygningsværk som har plads til cirka 14.000 tilskuere. Sæsonen går fra påskesøndag til engang i september.
http://europix.dk/nordspanien/images/navarra2/images/OL01333.jpg
http://www.acapixus.dk/travel/tyrefaegtning.htm