Cordoba

Beskriv kort Cordobas historie og inddrag Cordoba-kalifatet 929-1031

Cordobas historie er både unik og interessant, da den afspejler muslimernes levestil, da de havde magten i Andalusien. Cordoba var, og er stadigvæk Andalusiens hovedstad og bar mange seværdigheder, som stadigvæk kan nydes i dag, med et glas cola og et undrende glimt i øjet. Cordoba blev anset for, at være det tætteste på araberne, forstået på den måde, at deres kunst, religionsdyrkelse samt samfund, afspejlede de arabiske landes. Det som gjorde Cordoba stærk og robust var, at der under Abd-Ar-Rahman den 3. tid, herskede en selvstændighed, som uafhængig kalif, som der stadigvæk hviskes om i krogene i dag. I 929 så udnævnte Abd-Ar-Rahman den 3. sig som kalif, for at opbygge hans ry. Han ansatte en historiker som skrev Abd-Ar-Rahman den 3. handlinger og forandringer. Dog var skrifterne mest til propaganda. Trods det, så havde skrifterne relevante oplysninger. Abd-Ar-Rahman den 3. var en magtfuld kalif med et succesfuld regeringstid. Under hans tid så havde han opbygget en velstående rige i den islamiske del i Spanien. Fx var Madinat-al-Zahra (Blomstens by) tronsalen for kaliffen, hvor han holdt møder med sine ministre.
Desværre gik det ned af bakken for Cordoba, efter kalif al-Hakem 2. død i 976. Hans søn Hisham den 2. var blot 11 og kunne ikke magte, at være den næste kalif. Derfor blev der truffet en beslutning om, at de tre triumvirater: al-Mushafi, generel Ghalib og Al-manzor kom til at have Cordobas skæbne i hænderne. De var meget ekstreme ortodokse muslimer, som så medførte til, at der skete oprør og i 1236 erobrede de kristne Cordoba, hvorefter byen forfaldt, og der midt i den smukke moské La Mezquita blev bygget et Katedral. Men dog var der håb forude, da der i forrige århundrede kom liv igen i Cordoba.
cordoba.jpg

Præsenter la Mezquita (moskeen)

mezquita.jpg
Cordobas helt store attraktion er den gamle moske, La Mezquita. Den blev bygget af maurerne i 780 og afsluttet på kun 12 måneder. Moskeen breder sig med næsten 23.000 kvadratmeter og er derved den største arabiske bygning uden for den arabiske verden. Moskeen er et mesterstykke af muslimsk arkitektur. Én af de mest kunstneriske tilbygninger er kaliffens Abd ar-Rahman III private bedested ”maksuraen”. I maksuraen tre sektioner er der kupler med små vinduer i topppen, så sollyset brydes i smalle stråler, der falder blødt og gyldent ned i selve bederummet. Væggene er dekoreret med gyldne mosaikker, blomsterslyng og korancitater, der stræber mod himlen i de dekorerede kupler. Selve mihraben krones af en kæmpe muslingeskal (et symbol på koranen), hugget ud af en blok marmor, der skulle forstærke imamens stemme ud til de rettroende. Udefra er moskeens rigt ornamenterede porte mod øst, der tager sig særligt godt ud – især om aftenen, hvor de ligger overvældet af lys.
BILD1586.JPG
Her er den miderste sektion af Abd ar-Rahman III's bedested "maksuraen"

Hvordan afspejler la Mezquita Cordobas historie?

La Mezquita er et formidabelt eksempel på, at beskrive hvordan Cordoba var, under muslimsk dominans.
La Mezquita rummede en masse forunderlige ting, som kun kunne beskrives med ét ord: Utroligt! Moskéens rummelige, charmerende kunst samt arkitekturen, giver et klart billede af, at muslimerne havde sans for kunst og indretning i Cordoba. Dette bekræfter, at Cordoba var en by fuld af charme, kunst og god stil.
Man skal forestille sig, at alt var levende engang. Når man træder ind i moskéen, kan man ikke undgå fornemmelsen af, hvor levende det føles, samt hvilken sammenhæng denne moské har med Cordobas historie. Da La Mezquita blev bygget, brugte man ikke aggressive bevægelser i, at få Guds ord indskrevet på dets gylden røde mure. Man brugte et roligt og harmonisk kropssprog og tendens til sans for detaljer, for at få det idylliske, religiøse billede frem, på moskéens fantastisk designede mure. Dette religiøse ”kunststykke”, La Mezquita, med dets høje, lange murer, med Guds ord fra Koranen indskrevet langs væggene, bekræfter at Cordoba var under denne tid religiøst opbygget.
Bevæger man sig længere fremme i historien, hvor det gik ned ad bakke for Cordoba, efter den sidste Kalifs død, kan man mærke et tydeligt nederlag for muslimerne i Cordoba. Et stort bevis på dette var, da efter de kristne havde erobret denne by igen, opbyggede et katedral midt i La Mezquita. Kong Carlos den 1. som var herskeren der, efter muslimernes fald, fortrød straks at have ødelagt Mezquitas utrolige charme. Dette citat, fra kong Carlos til sine arkitekter, bekræfter det ovenstående:
”I har ødelagt noget, der var enestående i verden”
cordooooo.jpg

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License