Byggematerialer - Z klassen

Her får vi lidt baggrundsviden om Sevilla og Katedralen

Sevilla ligger i den sydøstlige del af Spanien og er hovedstaden i Andalusien. Sevilla har en rig og fascinerende historie og kultur, som ses overalt i de smalle gader og de smukke monumenter og bygninger der symbolisere Sevillas fortid.
Sevilla består som førnævnt af adskillige monomenter der kan spores tilbage til fortidens Al-andalus, men vi vil gerne sætte fokus på katedralen ”Catedral de Santa María de la Sede”, som er verdens største gotiske katedral og verdens 3. største kirke. Byggeriet af Katedralen trådte i kraft i 1401 og stod færdigt i 1519 og fungerede som et symbol på Sevillas velstand og blev i adskillige år anvendt som et handelscenter. Katedralen var tidligere en moské lavet af Maurerne der dog var i dårlig stand hvilket førte til at bygherrerne af katedralen besluttede sig til at bygge et nyt tempel der skulle fremstå som den største og smukkeste katedral. Interiøret i kirken har den største skib(midterste del der ligger mellem tårn og kor midterskib) i Spanien og er 42 meter højt. Det er overdådigt udsmykket med store mængder af guld. Katedralen er gotisk og viser scener fra Jesus’ liv.

16032010300.jpg

Her skriver gruppe 3 (z-klasse) deres artikel om byggematerialer.
Opgave beskrivelse
En oversigt over typer af byggematerialer. Sørg for at tydeliggøre om materialet er naturligt eller menneskeskabt. Prøv så vidt muligt at redegøre for den kemiske sammensætning af materialet.
Eksempler:
Træ, cement, mursten, beton, stål, kalksten, metal, aluminium, eternit.

Træ
Træ er et naturligt materiale, som kan anvendes som et stærkt materiale der kan hjælpe med at opbygge et hus og holde et hus stabilt. Det bliver ikke længere brugt til at holde huset stabilt, da man har fundet nogle mere robuste materialer til dette. Træ består af Cellulose (40 % -50 %) ,Lignin (20 %-50 %),Hemicellulose (Polyoser) (20 %-30 %)

Cement-Beton
Cement er et gråt pulver, og er et menneskeskabt materiale som anvendes til betonfremstilling. Det bliver fremstillet i en cementmørtel, med en blanding af cement, vand og sand. Det er fremstillet af ¾ kalk og ¼ ler. Disse to mineraler samles og bliver brændt i en cementovn. Når dette er færdigt, har man cementen.

Beton er et kunstigt byggemateriale, der består af sand, sten, vand, cement og bl.a. kemiske tilsætninger. En blanding bestående af 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten giver en beton, der kan bruges til gulve. Endvidere kan man bruge beton til at bygge huse. Beton blev opfundet af romerne og brugt blandt andet i Pantheons kuppel, men deres betonopskrift gik tabt. Der er nogle undersøgelser, der viser, at ægypterne allerede ved opførelsen af Keops' pyramide kendte til fremstillingen af kunstige sandsten, altså en form for beton.

Aluminium
Aluminium er et metallisk grundstof, der findes som salte med oxidationstrinet +3. Den kemiske betegnelse er Al, smeltepunktet er 659° C og kogepunktet 2270° C. Det er et sølvhvidt letmetal med en vægtfylde på 2,7.
Aluminium er det almindeligste metal på jorden og udgør ca. 7 % af jordskorpen og forekommer i naturen i forbindelser med f.eks. i ler, gnejs, granit, porfyr, glimmer og i mange ædelsten.
Det tager tid at fremstille aluminium. Først graver man bauxit’en frem fra jorden med store maskiner. Så bliver den tørret, knust og renset. Og ved hjælp af varme og kemikalier udvinder man et stof, der hedder aluminium-oxid. Det sker i en fabrik tæt ved minen. Den videre forarbejdning sker på fabrikker rundt om i verden. Her omdanner man aluminium-oxid til aluminium. Bauxit udvindes i åbne miner, og er almindeligt forekommende, især omkring ækvator.
Aluminium har mange anvendelsesområder, blandt andet i biler, bly, køkkenredskaber, fly, køretøjer, skibe, folier, dåser, el-ledninger og til lette bygningskonstruktioner, inddækninger og tag.

Mursten/munkesten
Mursten består af brændt ler og er et meget brugbart materiale skabt af mennesket. Hvis leret indeholder meget calciumkarbonat(CaCO3), bliver murstenen brændt gul, hvis lermassen indeholder mere jernoxid (Fe2O3) end calciumkarbonat, bliver murstenen brændt rød. Røde mursten bliver ved en høj brændingstemperatur brunlige. Tilsat mangandioxid(MnO2) giver helt brune sten (mokkasten).

16032010299.jpg

Kalk
Kalk er et mineralsk stof, som praktisk kan findes i rigelige mængder over hele Verden. Kalksten bruges som blokke, og anvendes tit i bygningsværker. Den har formlen CaCO3
Anvendelsesområder
Byggemestrene brugte nogle søjler og elementer fra den gamle moske. Katedralen blev bygget af kalksten. De brugte kalksten til at forme tingene. De sliber kalkstenene så de kan forme dem til noget pænt. Som fx pynt. Til vinduerne har de brugt ca. 1236 glas.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License